Matintoleranse kan være vanskelig å oppdage
Det kan være vanskeligere å oppdage og å tolke symptomene ved matsensitivitet eller matintoleranse, enn ved matallergi. Når du har en matallergi reagerer du nesten umiddelbart og det er lettere å finne sammenhengen mellom allergien og matvaren du har spist. Symptomene ved en matintoleranse eller sensitivitet kan være vanskeligere å oppdage fordi det er bruk av matvaren over lang tid som fører til irritasjon. Symptomene kan komme senere og er ofte udefinerbare. Ved vår klinikk på Majorstuen i Oslo kan du gjennomføre en sensitivitetstest ovenfor ulike matvarer.
Hvordan foregår en matintoleransetest?
Testmetoden som blir brukt kalles ELISA og er en anerkjent testmetode som laboratorier over hele verden benytter seg av. Sensitivitetstesten analyseres ut fra blod fra en fingerprikk-test som utføres hos oss ved OK klinikken på Majorstuen i Oslo. Testen blir sendt til et godkjent laboratorium i Hong Kong som har lang erfaring med denne typen tester.
Matintoleransetesten tester 96 eller 144 vanlige matvarer, og reaksjonen graderes følgende:
- Ingen reaksjon
- Lav reaksjon
- Moderat reaksjon
- Høy reaksjon
Etter at resultatene foreligger vil vi ta kontakt og sette opp en oppfølgingstime der terapeuten går igjennom resultatet med deg og gir deg råd og veiledning, samt setter opp anbefalte tiltak for å bedre plagene du kan oppleve ved matsensitivitet eller matintoleranse.
NB! Ta gjerne med deg den utfylte symptomsjekklisten til den første konsultasjonen.
Hvem bør sjekke om de lider av matintoleranse eller matsensitivitet?
Dersom du vet at du blir oppblåst, uvel, rastløs, tung i kroppen, energiløs, løs i magen eller får mye luft etter et måltid, bør man se på mulighetene til å ta en matvareintoleransetest.
Ved å gå igjennom symptomsjekklisten kan du få en indikasjon om denne testen er noe som kan være fordelaktig for deg å ta.
Det er et uttall av symptomer som kan komme av matintoleranse og vi kan nevne noen av de plagene hvor vi har sett positive resultater på våre pasienter.
- Mye vondt i ledd og muskler hvor smerten hopper rundt fra tid til annen.
- Fordøyelsesproblemer, oppblåsthet og mye luft i magen.
- Atopisk eksem
- Sliten, utmattet eller urolig.
- Gjentagende forkjølelse, bihulebetennelse eller gjentagende infeksjoner.
- Hodepine eller migrene.
- Lite energi og tretthet.
- Noen kan også plages med dårlig konsentrasjon og hukommelse.
Bør alle ta testen?
Det er så klart ikke alle som trenger å ta testen. Symptomsjekklisten kan gi en god indikasjon på om du har nytte av testen, men om du er sikker på at maten forårsaker symptomer og ubehag du sliter med kan en test anbefales. Noen ønsker bare å ta testen av nysgjerrighet.
For å sette opp en time ta kontakt med vår klinikk på Majorstuen i Oslo på tlf. 23 21 38 00 eller på epost mail@okklinikken.no